Yoganiek WEB-42

Wat is yoga?

Het woord yoga is afkomstig uit het Sanskriet (Oud-Indiaas), je kunt het vertalen in het Nederlands als ‘verbinden’.

Het is een filosofie, leefwijze en oefen-methode die gaat over het in evenwicht brengen en verbinden van alle lagen van ons bestaan die tegengesteld lijken (geest en lichaam, binnen en buiten, spanning en ontspanning, etc.). Met als doel om te komen tot een natuurlijke staat van zijn, waarin het leven in zijn heelheid kan worden ervaren. 

Yoga leert ons om lichaam en geest, en om geest en bewustzijn met elkaar in balans te brengen. De oefeningen (asana’s) geven kracht en energie en zorgen voor een algeheel prettig gevoel van ontspanning. Juist in onze jachtige 21e eeuw is yoga een goede manier om rust en ontspanning toe te laten.

Waarom is yoga goed
voor je?

Verlicht pijn en blessures
Veel mensen ontdekken yoga wanneer ze een oplossing zoeken voor blessures. Denk aan pijn in de rug, knieën of gewrichten. Dankzij de gecontroleerde bewegingen en ademhalingen opent yoga het lichaam. Zo zul je na een aantal lessen al een groot verschil merken wat betreft pijnpunten.

Fit, flexibel en sterk lichaam
‘Ik ben helemaal niet lenig, dus yoga is niets voor mij!’ is iets dat veel mensen denken. Maar je lichaam heeft gewoon tijd nodig om zich te ontwikkelen. Yogaposes zijn zo ontworpen dat ze je lichaam sterker en flexibeler maken, zonder je lichaam en grenzen in gevaar te brengen. Belangrijk is de juiste combinatie van kracht, mobiliteit en evenwicht die je opbouwt in de lessen.

Voeding, slaap en algehele gezondheid
Zodra je de fysieke voordelen van de yogalessen merkt, zul je zien dat ook jouw voedings- en slaappatroon zich aanpassen. Je wilt je lichaam graag gezond houden en je focus verbetert, dat brengt rust in je hoofd. Na de les voel je je ontspannen en geaard. De combinatie van een goed voelend lichaam en geest is hét recept voor gezondere manier van leven.

Yoga verbetert je prestaties en vermindert stress
Of het nu op de werkvloer, thuis of in de supermarkt is, uitdagingen zijn overal. Yoga traint je om rustig en gegrond te blijven, juist tijdens momenten van stress. Want waarom zou iemand zichzelf in een uitdagende yogapose wringen, en dan ook nog gevraagd willen worden om daar in te blijven staan en om door te blijven ademen? Omdat je tijdens het echte leven nog veel meer uitdagingen tegenkomt dan op je yogamat. Door te oefenen om kalm te blijven in oncomfortabele situaties, zowel fysiek als mentaal, train je jezelf om de beste versie van jezelf te blijven. Ook juist op de moeilijke momenten.

Yoganiek WEB-35